Remonstrants Hofje

1Het Remonstrants Hofje ligt aan de Ursulastraat 16 in Haarlem. U kunt dit hofje echter alleen aan de buitenzijde bezichtigen, want het is niet opengesteld voor publiek. Het is gesticht 1733, door Isabella van Leeuwarden.

Remonstrants Hofje

Het hofje is gevestigd op de plek waar zich vroeger het Ursulaklooster bevond. Dat is nog zichtbaar in onder andere de westgevel van het voorgebouw, waar men nog de sporen kan zien van de toren die lange tijd geleden is afgebroken. Het hofje zelf bestaat uit zes woningen en is gebouwd op het achtererf van het voorgebouw. Bijzonder is dat alle woningen een verdieping hebben, terwijl de meeste hofjes alleen gelijkvloerse woningen hebben.

Eigen hofje

Ook bijzonder is de voorgeschiedenis van het hofje, want eigenlijk had Isabella van Leeuwarden helemaal geen hofje willen bouwen. Isabella van Leeuwarden was een vermogende koopvrouw en eigenaresse van een weverij. Samen met haar broers was Isabella doopsgezind, maar op haar 41e traden zij toe tot de remonstrantse gemeente. Ze wilde graag haar vermogen inzetten om arme, oude remonstrantse vrouwen te helpen. Daartoe besloot ze om haar vermogen na te laten aan het hofje De Bakenesserkamer, op voorwaarde dat er een remonstrants bestuurslid werd aangesteld. Daar ging het bestuur niet mee akkoord. Isabella van Leeuwarden besloot vervolgens zelf een hofje te laten bouwen, uit haar nalatenschap. Na haar overlijden in 1773 werd het hofje één jaar later geopend.

Restauratie

In 1988 werd het Remonstrants Hofje grondig gerestaureerd, waarbij het casco van de voorwoning en de hofjeswoningen werden gerenoveerd. Nu is er plaats voor zeven bewoonsters.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Remonstrants Hofje,  kunt u contact opnemen met het bestuur

Voorzitter R. Zwijnenberg
remonstrantshofje@gmail.com

2

Reacties plaatsen is niet mogelijk.