Brouwershofje

2Het Brouwershofje ligt midden in het centrum van Haarlem, ongeveer 10 minuten lopen vanaf Haarlem C.S. U loopt dan naar de Botermarkt, waar iedere zaterdag een gezellige markt staat. Wanneer u vanaf de Botermarkt de Tuchthuisstraat in kijkt herkent u het hofje direct, aan de karakteristieke ramen, wit met rood geschilderde luiken. Dit mooie, oude hofje is iedere dag opengesteld voor bezoekers.

Brand

Aan de voorzijde van het Brouwershofje ziet u op de gevel het jaartal 1586, in gietijzeren cijfers. Maar het Brouwershofje is al nog ouder. Het is al in 1472 gesticht, door Jacob Roeperszoon en zijn zus Katharina. De grote stadsbrand in Haarlem van 1576 verwoestte het hofje, waarna het in 1586 is herbouwd.

Brouwershofje

Het Brouwershofje werd na oprichting beheerd door het Brouwersgilde. Wie in de 15e eeuw bier wilde brouwen in Haarlem moest in de lid zijn van het Sint Maartensgilde. Dit diende als een soort keurmerk voor het Haarlemse bier. Het rijke Sint Maartensgilde onderhield in het hofje 22 arme vrouwen die te oud waren geworden om in de brouwerij te werken. Het werd dan ook wel eens het Sint Maartenshofje genoemd.

Bewoonsters

Deze vrouwen mochten vrij wonen in het hofje en kregen een klein bedrag, turf en ieder een half vat boter. Ook hadden ze twee vrije stoelen in de nabijgelegen Nieuwe Kerk en kregen ze daar na overlijden een graf. Al direct bij de verbouwing in 1586 werden het oorspronkelijke aantal van 22 huisjes teruggebracht naar acht woningen.

Woningen

Het Brouwershofje bleef in beheer van het Brouwersgilde, tot aan de landelijke opheffing van de gilden, die zich inzette vanaf 1798. De gemeente Haarlem werd eigenaar van het hofje. In 1930 werd het hofje door de gemeente gerestaureerd. Bij deze verbouwing zijn de ramen aan de buitengevel aangebracht. In 1987 werd het Brouwershofje nogmaals gemoderniseerd. Hierbij werden twee huisjes samengevoegd tot één, zodat er nu vier moderne woningen zijn, onder beheer van woningcorporatie Ymere. Vanaf de buitenzijde lijken het echter nog steeds acht huisjes. Het is nu onvoorstelbaar dat het Brouwershofje oorspronkelijk, vóór de brand in 1576, uit 22 woningen bestond.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Brouwershofje, kunt u contact opnemen met Robert Hagemann van Woningcorporatie Ymere: 020-5559151

De woningen van dit hofje worden verhuurd via Mijnwoonservice.

3

Reacties plaatsen is niet mogelijk.