Hofje van Heythuijsen

Het Hofje van Heythuijsen ligt aan de rand van de Haarlemmerhout, buiten de vroegere stadsmuren. Het is een mooi, statig hofje, dat in 1650 werd gesticht door de rijke textielkoopman Willem van Heythuijsen. Het is dagelijks toegankelijk van 10 tot 17u, aan de Kleine Houtweg 135.

Schilderij

De stichter van het hofje, Willem van Heythuijsen was een markante man. De in Weert geboren Van Heythuijsen was een zeer succesvol textielkoopman, met een internationale handel. Het hofje werd dan ook, na zijn overlijden, gebouwd op de buitenplaats die hij bezat aan de Haarlemmerhout. Dat Van Heythuijsen aanzien genoot, blijkt wel uit de maar liefst twee portretten die Frans Hals van hem schilderde. Eén van deze portretten hing jarenlang in de regentenkamer in het hofje. In 1869 werd het verkocht, inmiddels in slechte staat, voor 4124 gulden aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Wel werd eerst een kopie van het schilderij gemaakt.

Elf woningen

Het Hofje van Heythuijsen bestond in 1650 uit zes woningen, die plaats boden aan twaalf mannen en vrouwen. Na verloop van tijd werd het hofje echter alleen door vrouwen bewoond. In 1756 werd het hofje uitgebreid met vijf woningen aan de noordkant. Aan de Kleine Houtweg ziet u een verhoogd middendeel en laagbouw tot de toegangspoort, dit is nog een deel van het oorspronkelijke buitenhuis. Rechts van de toegangspoort was vroeger de regentenkamer.

Mannen en vrouwen

In de 20e eeuw is het Hofje van Heythuijsen verder gemoderniseerd. In 1965-1966 werden de kappen de sierbestrating bij de huisjes hersteld en in 1977 volgde de kap van het hoofdgebouw. In 1985 werd het Hofje van Heythuijsen gerenoveerd. Van de elf bestaande huisjes werden tien éénpersoons woningen gemaakt, die voldoen aan de huidige wooneisen. In 2003 is van twee huisjes nog één gemaakt, waardoor er nu negen huisjes zijn in het Hofje van Heythuijsen. Deze worden verhuurd aan zowel mannen als vrouwen.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Hofje van Heythuijsen kunt u contact opnemen met het bestuur

Mevr. Paternotte (secretaris): apaternotte@swdv.nl

Het hofje van Heijthuijsen heeft de ANBI status.
De ANBI-informatie en de hoofdlijnen van het beleidsplan vindt u in bijgaand bestand.

 

Stichting Hofje van Heijthuijsen ANBI

2

Reacties plaatsen is niet mogelijk.