Hofje van Loo of Sint Elisabeth’s Gasthuishofje

3Het Hofje van Loo, dat ook wel het Sint Elisabeth’s Gasthuishofje wordt genoemd, is misschien wel het meest zichtbare hofje van Haarlem. Terwijl de meeste hofjes een afgesloten binnentuin hebben, is dit hofje alleen van de straat gescheiden door een hek. Het oude Hofje van Loo aan de Barrevoetestraat 7 is niet toegankelijk voor bezoekers, behalve voor groepen (max. 20 personen) onder begeleiding van een gids van de VVV of het Gilde, van maandag tot vrijdag tussen 10u en 16u.

Hofje van Loo of Elisabeth’s Gasthuishofje

Het Hofje van Loo of Sint Elisabeth’s Gasthuishofje werd in 1489 gesticht door Sijmon Pieterszoon van Loo en zijn vrouw Godelt Willemsdochter. Het kwam na oprichting direct onder beheer van het Sint Elisabeth’s Gasthuis. Zo kwam het hofje aan haar lange naam.

Dertien

Het hofje had dertien woningen en was bij de oprichting eigenlijk bestemd voor dertien priesters of arme mensen. Maar voor zover bekend hebben er alleen vrouwen in het hofje gewoond. Het aantal van dertien woningen is niet toevallig gekozen, het symboliseert Christus en de twaalf Apostelen. Deze symboliek werd vaker toegepast, bijvoorbeeld in het in 1972 afgebroken hofje De Twaalf Apostelen in Haarlem. Daar was iedere woning naar een apostel vernoemd en één huisje heette Jezus en Maria.

Hek

Het Hofje van Loo had na haar oprichting nog niet het open karakter wat het nu heeft. Destijds had het hofje, net zoals de meeste hofjes, een afgesloten binnentuin. Het was ommuurd en had een toegangspoort met daarboven het wapen van het Sint Elisabeth’s Gasthuis. In 1885 echter, moest de smalle Barrevoetesteeg worden verbreed. Na jaren vergaderen over het eventueel afbreken van het gehele hofje, had de gemeente toch besloten om alleen de drie woningen aan de straatkant af te breken. Deze werden vervangen door het huidige hek. De drie woningen zijn daarnaast gebouwd. In tegenstelling tot de andere woningen, zijn deze drie huisjes niet gepleisterd en wit geschilderd.

Wapen

Het wapen van het Sint Elisabeth’s Gasthuis uit de oude toegangspoort is niet verloren gegaan. Het werd in de gevel van één van de nieuwe huisjes ingemetseld. Het wapen staat ook op de waterpomp. Tijdens de laatste renovatie in 1987 werd het hofje gemoderniseerd, waardoor er nu nog twaalf woningen zijn.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Hofje van Loo, kunt u contact opnemen met het College van Regenten van het St. Jacobs Godshuis: secretariaat@sintjacobsgodshuis.nl

 

1

Reacties plaatsen is niet mogelijk.