Hofje van Noblet

12Op de Nieuwe Gracht, aan de kant van het Spaarne, vindt u een mooi statig huis. Het is sinds 1760 het hoofdgebouw van het Hofje van Noblet. Boven in de gevel ziet u het wapen van de familie Noblet, met daarboven een klok. De woningen van het hofje bevinden zich in de oorspronkelijke tuin van dit huis, aan de achterzijde. Het Hofje van Noblet is maandag tot en met zaterdag via het hoofdgebouw aan toegankelijk voor bezoekers, van 10 tot 17uur.

Hofje van Noblet

Het statige ‘Haerlem en Spaargesigt’ werd in 1735 gekocht door Amsterdammer Eleazer Noblet, die er ging wonen met zijn drie kinderen Leonard, Sara en Geertruijd. Leonard en zijn zussen bleven alle drie ongetrouwd. Ze spraken af dat degene die van hen het langst zou leven, in de tuin van hun woning 20 huisjes zou bouwen, voor ongehuwde, gereformeerde vrouwen van 50 jaar en ouder. Vanwege hun band met Amsterdam besloten ze dat de oostzijde van het hofje voor vrouwen uit Amsterdam bestemd zou zijn en de westzijde voor Haarlemse vrouwen. In 1757 stierf Geertruijd als laatste van het gezin. In 1760 was het Hofje van Noblet gereed.

Preuven

De bewoonsters van het hofje werden, in vergelijking met andere hofjes in die tijd, rijk bedeeld door de regenten. Ze kregen regelmatig preuven, waaronder twee pond kalfsgehakt en een fles wijn op de sterfdagen van de ouders van Noblet. De vrouwen konden gratis wonen in het hofje, en hoefden alleen geld te reserveren voor hun begrafenis. Het Hofje van Noblet werd vanaf de oprichting beheerd door de regenten van het Hofje van Staats.

Regentenkamer

De regentenkamers van het Hofje van Noblet is zeker een bezoekje waard. Deze bevinden zich in het hoofdgebouw van het hofje. De wanden van deze kamers zijn nog bespannen met origineel goudleerbehang. In de kamers hangen tevens de geschilderde portretten van de regenten. Het zijn de oudste stijlkamers in Nederland die nog in gebruik zijn.

Restauratie

Ook in het Hofje van Noblet hebben diverse keren herstelwerkzaamheden plaats gevonden. In 1970 het goudleerbehang grondig gerestaureerd. In 1992 werd de laatste verbouwing afgesloten. Het aantal woningen in het Hofje van Noblet ging toen van twintig naar zestien.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Hofje van Noblet kunt u contact opnemen met het bestuur

Secretaris: B.J. van Royen bjvanroyen@planet.nl

1

Reacties plaatsen is niet mogelijk.