Hofje van Oorschot

7Op de Kruisstraat 4 ziet u een groot, fraai smeedijzeren hek met daarachter een chique tuin. Dit is het Hofje van Oorschot, dat in 1768 werd gesticht door de rijke Amsterdamse koopman Wouter van Oorschot. Het statige Hofje van Oorschot is niet geopend voor publiek.

 

Hofje van Oorschot

Wouterus van Oorschot

Laat hier zijn liefde blyken

Den armen tot een troost

En voorbeeld aan den rijken

Overleeden den 19 maart 1768

Op de gevelsteen op het hoofdgebouw van het Hofje van Oorschot prijkt dit gedicht. Het is door waarschijnlijk door Wouter van Oorschot zelf geschreven. Hij wilde een woonvoorziening stichten voor arme, oudere vrouwen van minimaal 50 jaar uit de hervormde gemeente. Daarbij bepaalde hij dat zijn personeel en hun afstammelingen voorrang genoten bij de toekenning van een woning. Twee woningen moesten gereserveerd blijven voor Van Oorschots eigen familieleden.

Bouw

Na het overlijden van Wouter van Oorschot in 1768 duurde het even voordat het hofje ook daadwerkelijk gebouwd werd. Het plan werd zelfs bijna helemaal afgeblazen. Want tegenover de plek waar het hofje gebouwd zou worden, woonden twee stadsbestuurders die het oneens waren met de bouwplannen. Ze eisten dat er een mooie tuin moest komen, afgesloten met een hek in rococostijl. Dit maakte de bouw zo kostbaar, dat de nalatenschap van Wouter van Oorschot van 20.000 gulden niet voldoende bleek om de bouwplannen te realiseren. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling van de stadsbestuurders. Het liep anders. Het stadsbestuur besloot de bijkomende kosten op zich te nemen en betaalde 20.000 gulden bij. En daarmee startte de bouw van het Hofje van Oorschot in 1769. Er kwamen twee vleugels met ieder acht woningen en een hoofdgebouw met aan iedere zijde nog een woning.

Binnentuin

De binnentuin die de stadsbestuurders eisten kwam er inderdaad, evenals het hek in rococostijl. In 1973 werd de tuin opgesierd met een bronzen beeld van Eva, van de kunstenaar Johan Limpers. Twee jaar later, in 1975, zijn de woningen van het hofje gerestaureerd. Deze grootscheepse verbouwing werd pas in 1986 afgesloten, met een herindeling van de binnentuin. In 1987 werd het beeld van Eva uit de tuin gestolen. De weduwe van de kunstenaar had nog een model van het beeld, waardoor men een replica kon maken. Deze staat weer in het Hofje van Oorschot.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Hofje van Oorschot kunt u contact opnemen met het bestuur

Mevr. Potma: 023-5315697

1

Reacties plaatsen is niet mogelijk.