Hofje van Staats

1Op de Jansweg 39 in Haarlem vindt u een mooi patriciërs huis met een indrukwekkende gevel. Het heeft een torentje met een uurwerk, een slagklok en een windijzer. Dit is het hoofdgebouw en tevens de toegang tot het hofje van Staats. U kunt het hofje bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 10u tot 17u.

Hofje van Staats

Het Hofje van Staats werd gesticht in 1730 door de rijke Haarlemse garenreder- en handelaar IJsbrand Staats. Hij bepaalde in zijn testament dat zijn hele erfenis bestemd was voor arme, gereformeerde vrouwen van 50 jaar en ouder. Na zijn overlijden in 1729 werd zijn garenrederij verkocht. Van de opbrengst werd grond aangekocht voor de bouw van het hofje.

Bouw

In 1730 legde Cornelis Staats, de broer van IJsbrand, de eerste steen van het Hofje van Staats. Dat deed hij met een zilveren troffel. Deze en het door Cornelis gedragen schootsvel worden nog altijd bewaard op het Hofje van Noblet. De bouw van het hofje nam drie jaar in beslag en werd uitgevoerd naar ontwerp van door Hendrik de Werff, onder leiding van architect Abraham Kleyn. Samen met de vier regenten die het hofje tot stand brachten, is hij afgebeeld op een schilderij dat nog steeds in één van de voormalige regentenkamers hangt.

Bewoonsters

Het Hofje van Staats is één van de grotere hofjes van Haarlem. Het heeft dertig woningen en een grote binnentuin. In 1992 werd het Hofje van Staats gerenoveerd. Het aantal woningen is toen teruggebracht naar twintig. De luiken voor de ramen van de woningen werden opnieuw geel en zwart geschilderd, naar de kleuren van het familiewapen van Staats.

Regenten

In de gevel aan de voorzijde van het hoofdgebouw, is het wapen van de familie Van Staats verwerkt. Het gebouw heeft twee regentenkamers, maar die worden sinds de samenvoeging van de besturen van de Hofjes van Noblet en Staats in 1760, niet meer gebruikt. De regenten vergaderden op het Hofje van Noblet.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Hofje van Staats kunt u contact opnemen met het bestuur

Secretaris: B.J. van Royen bjvanroyen@planet.nl

2

Reacties plaatsen is niet mogelijk.