Johannes Enschedé Hof

4Het jongste hofje in Haarlem, het Johannes Enschedé Hof, ligt aan de Korte Begijnestraat 18-36. De moderne, gebogen buitengevel is ontworpen door Joost Swarte. Het Johannes Enschedé Hof is voor bezoekers geopend van maandag tot en met zaterdag, van 10u tot 17u.

Johannes Enschedé Hof

Het Johannes Enschedé Hof werd geopend in 2007 en heeft 10 woningen voor alleenstaande ouderen, rondom een binnentuin. Enkele woningen zijn ook geschikt voor tweepersoonshuishoudens. Zo is in dit moderne hofje het oude woonconcept van de hofjes gehandhaafd, waarbij ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De bewoners wonen zelfstandig, maar door de kleinschaligheid van een hofje ontstaat veilige, saamhorige woonomgeving.

Jongste en oudste hofje

Dit jongste hofje van Haarlem ligt pal tegen het oudste hofje van Haarlem aan, het hofje De Bakenesserkamer. Dat is geen toeval. Het hofje De Bakenesserkamer heeft aan drie kanten woningen. In jaren 80 wilde de regenten van het hofje ook aan de vierde kant woningen bouwen. Maar de renovatie van het hofje verdiende voorrang en de bouwtekeningen verdwenen in een lade. Met de verhuizing van de nabijgelegen firma Joh. Enschedé en Zn. naar de Waarderpolder kwam het terrein naast het hofje vrij. Hier moest een nieuw bestemmingsplan voor komen, waarbij ook aan senioren woningen werd gedacht. Na zes jaar overleggen stemde de gemeente en de woningcorporatie Ymere in 1998 in met de plannen voor een nieuw hofje, grenzend aan het hofje De Bakenesserkamer. De woningcorporatie Ymere beheert het hofje en verhuurt de woningen.

Modern

Het Johannes Enschedé Hof is ontworpen door architect Henk Döll en ontwerper Joost Swarte, die gezamenlijk ook de Toneelschuur maakten. De meeste hofjes staan altijd ‘met hun rug’ naar de straatkant. Met de moderne gevel van het Johannes Enschedé Hof, past het goed in het historische straatbeeld van de Korte Begijnestraat, terwijl het ontwerp tegelijkertijd vernieuwend en levendig is. In de gevel zijn twee gevelstenen en een glas-in-loodraam verwerkt, die ontworpen zijn door Joost Swarte. Zo komen in het Johannes Enschedé Hof traditionele waarden samen met moderne vormgeving.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Johannes Enschedé Hof, kunt u contact opnemen met de Robert Hagemann van Woningcorporatie Ymere: 020 5559151

De woningen van dit hofje worden verhuurd via Mijnwoonservice.

 

12

Reacties plaatsen is niet mogelijk.