Luthers Hofje

4Het Luthers Hofje ligt aan de Witte Herenstraat 14 in Haarlem. U treft daar een poortje, met een mooie gevelsteen. Als u door het hek gaat, loopt u door een gang naar het hofje. Het Luthers Hofje is opengesteld van maandag tot en met zaterdag van 10u tot 17u.

Luthers Hofje

Bijzonder aan het Luthers Hofje is dat vier van de woningen pal tegen de Lutherse Kerk zijn gebouwd. De daken van de woningen zijn verlaagd om de lichtinval in de kerk te behouden. Het Luthers Hofje is dan ook gesticht door de Lutherse gemeente in 1614. Ruim dertig jaar later, in 1648, kwamen er nog vijf woningen bij. Ook uniek in dit hofje is de stenen buitenpreekstoel, die vastzit aan de regentenkamer. Vanaf de preekstoel kon de predikant de bewoonsters toespreken.

Heropening

De bewoonsters van het hofje waren arme Lutherse vrouwen van 50 en ouder. Maar het hofje werd een te zware last voor de kerkenraad, die in 1783 toestemming vroeg om het hofje uit te laten sterven. Na zeventien jaar was de financiële situatie echter weer zo verbeterd, dat het hofje kon worden heropend.

Restauratie

In 1982 werd het Luthers Hofje gerestaureerd, waarbij het aantal woningen werd teruggebracht van negen tot vijf. Enkele woningen zijn daarvoor samengevoegd, waardoor er vier grotere woningen ontstonden. Eén van de woningen heeft de oorspronkelijke grootte.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in het Luthers Hofje kunt u contact opnemen met het bestuur

S. van Kammen: s.vankammen@planet.nl

7

Reacties plaatsen is niet mogelijk.